Thursday, June 7, 2007

Πνεύμα, η Αρχή της Ζωής





..Το αληθινό της ύπαρξης των αρετών και το ότι εδράζονται στο Αμετάβλητο και στο Αιώνιο, αποδεικνύεται από τη διαχρονικότητά τους. Επιπλέον, το ότι η εφαρμογή αυτών των ποιοτήτων μπορεί και επιφέρει τάξη και αρμονία στον ανθρώπινο κόσμο, αποδεικνύει ότι ενέχουν τη δύναμη και τη σοφία της Κοσμικής Σκέψης. Η προσαρμογή της ανθρώπινης συνειδητότητας και ζωής προς τις αξίες αυτές, θα πρέπει να αποτελεί όχι μόνον ατομικό αλλά και κοινωνικό σκοπό. Η ανάγκη για την επανεμφάνιση των ιδανικών και των ηθικών αξιών και φαίνεται και είναι αναγκαία.
Η εκδηλωμένη Ζωή είναι η διάσπαση του Ενός στα πολλά και αυτό προδιαγράφει την επανασύνδεση των πολλών στο Ένα. Για να πετύχει αυτή η ενότητα, χρειάζεται ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει τον σκοπό της συμπαντικής ζωής και της ύπαρξής του, να αντιληφθεί την εσωτερική λειτουργία του εαυτού του, να διακρίνει τον μηχανισμό της ανταπόκρισής του προς τις αξίες της ύλης μαζί με τις συνέπειές τους και έτσι να ξεχωρίσει το πρόσκαιρο, το οδυνηρό και το πεπερασμένο από το αιώνιο, το γαλήνιο και το αφηρημένο.
Η συνειδητοποίηση του προορισμού μας ως άνθρωποι θεμελιώνεται πάνω στις πνευματικές αρχές. Το Πνεύμα είναι η Πνοή που μας γεννά, μας δίνει ζωή και μας συντηρεί με τους νόμους και τις αξίες του. Είναι η αρχή της ατομικής μας ύπαρξης που μας κατευθύνει πότε ασυνείδητα, ως αναπότρεπτος πόνος και οδύνη και πότε συνειδητά ως αυτογνωσία και αυτοεπίγνωση να προσεταιριστούμε την ουσία του και έτσι να προβάλλουμε από μέσα προς τα έξω τα δικά Του χαρακτηριστικά, να τα εμφανίσουμε χωρίς παραποιήσεις γύρω μας.
Με άξονα τις πνευματικές αρχές και στήριγμα τη διάνοια, ο άνθρωπος μπορεί να πορευθεί στο τόξο της πνευματικής του ανέλιξης. Η αναζωπύρωση των ηθικών αξιών και η παρουσίασή τους στην κοινωνία με τρόπο που να προσαρμόζεται στη σύγχρονη σκέψη και ζωή, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Σκοπός Δε του Συμποσίου είναι να δοθεί αφενός το μήνυμα της ενότητας των ανθρώπων και αφετέρου της υπηρεσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς για σκοπούς που αφορούν την ηθική βελτίωση της ανθρωπότητας σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

No comments: